Nieuws

29/08/2021

Nieuwsbrief Vrienden van Pandipieri

Hier vindt u de nieuwsflits van De Vrienden van Pandipieri. Lees meer >>

19/07/2021

Kroniek Hans Burgman

Hans, de grondlegger van het Pandipieri project, schrijft regelmatig een brief de zogenaamde kroniek. Klik op Kroniek... Lees meer >>

10/12/2019

OMA project nieuwe folder

Er is een nieuwe folder gemaakt over het OMA project. In het OMA-project krijgt elk oma-gezin een... Lees meer >>


Print

Hoe zijn wij ontstaan?

Naar aanleiding van het 1000 jarig bestaan van de St. Petrus parochie 't Hof in Bergeijk en het 40-jarig priesterjubileum van pastor Wim van Bergen, maakten we met een kleine groep parochianen kennis met Hans Burgman. We werden geraakt door zijn enthousiaste en inspirerende verhaal over zijn werk in Kisumu. Met pastor Wim van Bergen als voorzitter werd een werkgroep gevormd die zich ten doel stelde te onderzoeken of vriendschap tussen inwoners van Kisumu en Bergeijk mogelijk kon zijn. Ons inzetten om voor de Pandipieri projecten financiŽle middelen te vergaren werd eveneens het plan. Toen een aantal werkgroepleden uit Bergeijk in Kisumu een bezoek had gebracht, werd een keuze gemaakt: onze speciale steun zou gaan naar het huishoudonderwijs. Het stond de werkgroep duidelijk voor ogen dat als jonge vrouwen een opleiding gevolgd hebben, dan komt dat ten goede aan hun zelfstandigheid, de gezinnen en de hele gemeenschap.

Intussen groeide de onderlinge vriendschap via e-mail contacten en bezoeken over en weer. Naast het zoeken van sponsoren, het organiseren van activiteiten om voor jonge vrouwen de huishoudschool te kunnen bekostigen, groeide de vriendschap en het respect voor elkaars cultuur.
Wij beschouwen Afrika zeker niet als 'een verloren continent', want we zien de resultaten die door de mensen zelf, met een beetje financiŽle hulp van onze kant, zijn behaald. De aanpak volgens de oorspronkelijke Pandipieri-gedachte werkt nu al 40 jaar en de initiatieven blijven groeien.
De activiteiten die we in Bergeijk organiseren winnen aan sympathie en de belangstelling voor de mensen in Kisumu leeft steeds sterker.

Een nieuwe huishoudschool, een multifunctioneel parochiegebouw en de mogelijkheid, voor jaarlijks 30 meisjes, om het diploma huishoudschool te behalen zijn al gerealiseerd met steun uit Bergeijk. Als onze steun gevraagd wordt bij noodsituaties proberen we die, naar vermogen, te geven.
Iedere 2†jaar hebben we, tot voor kort, in september de Afrikadag georganiseerd waar we het Kisumu-verhaal vertelden en Bergeijk hebben laten proeven van de kleurrijke Afrikaanse sfeer. Spontaan wordt hulp aangeboden door scholen, organisaties, en particulieren. We werken samen met scholen in Bergeijk om kinderen bekend te maken met het leven en wonen van kinderen in Afrika.